Sura 66

Allah illustrates an example of those who disbelieve: the wife of Noah and the wife of Lot. They were under two of Our righteous servants, but they betrayed them. They availed them nothing against Allah, and it was said, ”Enter the Fire with those who are entering.” (66:10)

Enligt denna sura var Noas och Lots respektive hustru svekfulla. Men detta är en märklig anklagelse. Vad gäller Noas hustru står det ingenstans i Bibeln att hon skulle ha svikit honom på något sätt. Det står endast att ”så gick Noa ut med sina söner, sin hustru och sina sonhustrur”.

”Gå ut ur arken med din hustru, dina söner och dina sonhustrur. Låt alla de djur, allt levande som du har hos dig, gå med dig, både fåglar och fyrfotadjur och alla kräldjur som rör sig på marken, så att de växer till och blir fruktsamma och förökar sig på jorden.” Så gick Noa ut med sina söner, sin hustru och sina sonhustrur. Och alla fyrfotadjur och kräldjur, alla fåglar och alla djur som rör sig på jorden, alla efter sina slag, gick ut ur arken. (1 Mosebok 8:16-19)

Går vi sedan till 1 Petrusbrevet i Nya testamentet ser vi att Noas hustru inte svek honom på något sätt. Författaren säger att ”Gud väntade tåligt under Noas dagar medan arken byggdes. I den blev några få, åtta själar, frälsta genom vattnet” (3:20). De åtta som blev frälsat i arken var bland annat Noas hustru. Så på vilket sätt skulle hon ha svikit Noa? Nej, Muhammad hade en helt fel förståelse av denna kvinna när han författade sura 66:10. Vad gäller Lots hustru är det något annorlunda, men likväl handlar det inte om att hon svek Lot.

När gryningen kom skyndade änglarna på Lot och sade: “Bryt upp, ta med dig din hustru och dina båda döttrar som är här, så att du inte går under genom stadens synd.” När Lot dröjde tog männen hans hand, hans hustrus hand och hans båda döttrars händer, för HERREN ville skona honom. De förde ut honom, och först när de var utanför staden släppte de honom. När de hade fört ut dem, sade en av dem: “Fly för livet! Se dig inte tillbaka och stanna inte någonstans på slätten.” … Men Lots hustru som följde efter honom såg sig tillbaka (mot Sodom och Gomorra), och hon blev en saltstod. (1 Mosebok 19:15-26)

Till skillnad mot Noas hustru, blev inte Lots hustru räddad. Felet hon gjorde var att se sig tillbaka på de syndiga städerna Sodom och Gomorra. Hon var inte beredd att lämna sitt förflutna, det syndiga liv hon hade njutit av i Sodom. Jesus sade långt senare att ”tänk på Lots hustru! Den som försöker bevara sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv, han ska rädda det” (Lukas 17:32-33). Observera att Jesus aldrig sade så om Noas hustru, vilket ytterligare bekräftar att Muhammad hade fel angående henne. Denna kvinna svek inte Noa. Inte heller var Lots hustru svekfull mot Lot, utan den hon svek var sig själv. Hon gick miste om den räddning Gud hade planerat för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s