Hebreerbrevet 1:8-9

Om Sonen säger han: Gud [theos], din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira. Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud [theos], har din Gud [theos] smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.

Här verkar det uppenbart att Sonen (Jesus) är Gud, eftersom det står ”Gud, din tron står i evighet … Därför, Gud, har din Gud smort dig”. Men detta är ett praktexempel på hur en översättning styrs av översättarens egen teologiska övertygelse. Texten är ett citat från Ps 45 där Koras söner ger sin hyllning till en samtida jordisk kung i samband med dennes bröllop: ”Min sång gäller en konung … Du är den skönaste bland människors barn” (45:2-3). Om därför Messias är Gud enligt denna psalm, då måste även den dåtida kungen ha varit det (se under Psalm 45:7-8). Dessutom, varför valde Hebreerbrevets författare att citera från Ps 45 som handlar om en jordisk kung, när det finns mängder av andra texter i GT som tydligt visar på Gud. Den grekiska texten till 1:8-9 kan dessutom översättas på två olika sätt. Antingen som man gjort i Folkbibeln där Jesus benämns Gud, eller som man gjort i Bibel 2000 (observera att theos inte inleds med stor bokstav i den grekiska texten). 

Din tron, gudomlige, består i tid och evighet, din kungaspira är rättens spira. Du älskar det rätta, du hatar orätt. Därför har Gud, din Gud, smort dig med glädjens olja mer än dina likar.

Jesus benämns ”gudomlige” och att det var ”Gud, din Gud” som hade smort honom (jmf Apg 10:38). ”Gud, din Gud” syftar här enbart på Fadern. Men kan Jesus som upphöjd människa vara gud eller gudomlig? Ja, titeln ”gud” på Bibelns tid hade inte den betydelse vi i dag tenderar att ge den, utan kunde syfta på en person med delegerad makt och auktoritet från Gud. Så var det med profeten Mose: ”Herren svarade (Mose): ’Nu gör jag dig till gud för farao” (2 Mos 7:1 [Bibel 2000]). Även Jesus hade denna förståelse av ”gud” när han konfronterades av en grupp judar i Jerusalem.

Jesus svarade dem: ”Står det inte skrivet i er lag: Jag har sagt att ni är gudar? Om han nu kallar dem som fick Guds ord för gudar – och Skriften kan inte göras om intet – hur kan ni då säga till honom, som Fadern helgat och sänt till världen: Du hädar, därför att jag sade: Jag är Guds Son.” (Joh 10:34-36)

Slutligen finns det en sak i Hebr 1:9 som tydligt visar att Folkbibelns version ”därför, Gud (Jesus), har din Gud smort dig med glädjens olja” inte kan stämma. Om Jesus är Gud i samma bemärkelse som Fadern, varför behövde han då bli smord av Gud? Syftet med smörjelsen är ju att få kraft och auktoritet för en speciell uppgift. Men om Jesus är Gud skulle han redan haft all kraft och auktoritet och därmed inget behov av att smörjas. Och dessutom, varför behövde Jesus smörjas med glädjens olja? Saknade Jesus glädje som Gud? Därför är det mycket mer sannolikt att man i Bibeln 2000 gjort den mest korrekta översättningen. Liksom förebilden Mose blev delegerad att vara gud blev även Jesus det, och han blev av Gud, Fadern smord med glädjens olja mer än sina medbröder (se även under Psalm 45:7-8).

4 reaktioner till “Hebreerbrevet 1:8-9

  1. Det verkar inte som du tycker att Fadern, Sonen och den helige ande är en och samma. Att läsa psaltaren 45 och inte se att det även handlar om Jesus Kristus är ju mer än märkligt🤔Jesus är Gud,hur svårt det än är för våra små hjärnor att få ihop komplexiteten i trenigheten.

    1. Om Jesus är Gud, varför behövde han då smörjas av Gud? Guds smörjelse är till för människor som i sig själva är begränsade. Men är man begränsad kan man inte vara Gud. Och hur får man ihop Ps 45 med de andra messianska psalmerna i Psaltaren? Låt oss ta Ps 89:27 som exempel: ”Han (Jesus) ska ropa till mig: ‘Du är min Far, min Gud och min frälsnings klippa!’” Hur kan Jesus vara Gud i Ps 45, för att i Ps 89 kalla Gud för ”min Gud”? Jesus kan inte tillhöra Gud och samtidigt vara samma Gud. Är kristendomen en monoteistisk eller polyteistisk religion?

      För mig handlar Bibeln om helheten och inte om verser tagna ut ur sina sammanhang. Jag är fullt medveten om att vissa texter verkar tala för att Jesus är Gud, men helheten visar på något helt annat.

  2. Märkligt, ju mer man får in helheten av bibeln desto klarare blir det iallafall för mig att Fadern Sonen och den Helige ande är en och samma.

    1. ”Detta är det eviga livet: att de känner dig, den ende sanne Guden (Yahweh), och den som du har sänt, Jesus Kristus” (Joh 17:3). Yahweh är den ende sanne Guden och Jesus är hans sändebud. Tycker du texter likt denna styrker treenighetsläran? När man väl börjar rota i detta ämne inser man att det inte är så svart och vitt som man först trodde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s