Markusevangeliet 9:47-48

Om ditt öga förleder dig till synd, så riv ut det! Det är bättre att du går in i Guds rike enögd än att du har båda ögonen kvar och kastas i Gehenna, där deras mask inte dör och elden inte släcks.

Det är lätt att bli förskräckt över Jesu ord om elden som aldrig släckas. Men var i GT hämtade Jesus sina ord? Han hittade knappast på en ny lära utan någon koppling till de tidigare skrifterna. Tveklöst finns det här en koppling till Jes 66:24.

Liksom de nya himlarna och den nya jorden som jag skapar blir bestående inför mig, så skall era efterkommande och ert namn bestå, säger HERREN. Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger HERREN. Och de skall gå ut och se liken av de människor som gjorde uppror mot mig. Deras mask skall inte dö och deras eld skall inte släckas. De skall vara en vämjelse för alla människor. (66:22-24)

Den plats Jesaja profeterade om, där maskar inte dör och elden inte släckas, låg söder om Jerusalem och var på Jesu tid känd som Hinnoms sons dal. Det var en avskrädesplats där elden ständigt brann, och där man inte bara kastade skräp utan även lik av brottslingar som inte hade någon begravningsplats. Men det var aldrig en plats man associerade med en evig plåga. Lägg märke till Jesajas ord att ”de skall gå ut och se liken av de människor som gjorde uppror mot mig”. Elden skall förtära människor som redan är döda. Det är så vi även bör förstå Mark 9:47-48. Det är döda människor som skall slängas i elden som inte släcks, och det elden inte lyckas förtära tar maskarna hand om. Mark 9:47-48 är alltså ingen profetia om ett evigt helvete utan om en plats där människor skall upphöra att finnas till.

En reaktion till “Markusevangeliet 9:47-48

  1. Bra. Just så. Det var en slags tidig sopförbränningsstation. Man fyllde på svavel kontinuerligt för att hålla förbränningsprocessen igång. Och som du påpekade så förbrändes även kropparna av sådana brottslingar som inte förtjänade en anständig begravning.
    Att kristenhetens kyrkor lär sina skaror att det handlar om en evig pina i helveteseld är en stor synd och framställer Gud i falsk dager, och har skrämt människor till underkastelse i århundraden.
    //K.J.W. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s