Uppenbarelseboken 1:8

Se, han (Jesus) kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen. Jag är A och O, säger Herren Gud, han som är och som var och som kommer, den Allsmäktige. (1:7-8)

En del menar att det är Jesus som säger ”jag är … Herren Gud, han som är och som var och som kommer, den Allsmäktige”, vilket i så fall innebär att han är Gud, den Allsmäktige. Men som alltid behöver vi studera kontexten. Orden stämmer väl överens med de i 4:8 där det tveklöst handlar om Gud, Fadern.

Vart och ett av de fyra väsendena hade sex vingar, och de hade fullt med ögon, runt om och på insidan av vingarna. Dag och natt säger de utan uppehåll: ”Helig, helig, helig är Herren Gud, den Allsmäktige, han som var och som är och som kommer.” Och när dessa väsen prisar, ärar och tackar honom som sitter på tronen och som lever i evigheternas evigheter, då faller de tjugofyra äldste ner inför honom som sitter på tronen och tillber honom som lever i evigheternas evigheter. (4:8-10)

Han som sitter på tronen, och som är mottagare av dessa ord är Gud, Fadern. Lammet (Jesus) presenteras först i kapitlet efter som ett slaktat lamm (5:6). Vidare förekommer uttrycket ”den Allsmäktige” nio gånger i Uppenbarelseboken och syftar alltid på Gud, Fadern. Därför är det mest troligt att det är Fadern och inte Jesus som uttalar dessa ord i 1:8. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s