Sura 23

We inspired him (Noah): ”Build the Ark under Our observation and by Our inspiration. And when Our decree comes to pass, and the oven boils over, load into it two pairs of every kind, together with your family, except those of them against whom the word has already been pronounced. And do not speak to me concerning those who did wrong; for they are to be drowned.” (23:27)

Enligt Koranen fick Noa befallningen att ta med av djuren två par av varje slag. Men så står det inte i Bibeln. Där finns två uppgifter om antalet djur, och där det först står

av allt levande, av alla varelser, ska du föra in ett par i arken för att de ska överleva tillsammans med dig. Hankön och honkön ska det vara. (1 Mosebok 6:19)

Därefter står det:

Av alla rena fyrfotadjur ska du ta med dig sju par, hanne och hona, men av sådana fyrfotadjur som inte är rena ett par, hanne och hona. (1 Mosebok 7:2)

Bibelkritiker menar att dessa båda texter motsäger varandra eftersom den första texten nämner ett par medan den andra uppger sju par. Men detta är inte nödvändigtvis sant. Den första texten, som nämner ett par, har fokuseringen på hankön och honkön. Den andra, som nämner sju par, har istället fokuset på de rena djuren. Noa fick alltså befallningen att ta med sig ett par av hankön och honkön, och av sådana par skulle sju bestå av rena djur. Koranen motsäger dessa båda bibliska texter. Det var alltså inte två par av varje slag Noa skulle ta med sig i arken, utan det var ett par av hankön och honkön, och sju par rena och ett par orena djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s