Sura 5

When Allah will say, ”O Jesus son of Mary, recall My favor upon you and upon your mother, how I supported you with the Holy Spirit. You spoke to the people from the crib, and in maturity. How I taught you the Scripture and wisdom, and the Torah and the Gospel. And recall that you molded from clay the shape of a bird, by My leave, and then you breathed into it, and it became a bird, by My leave.” (5:110)

Det står att Jesus ”spoke to the people from the crib”. Men det finns ingen berättelse i Nya testamentet där Jesus, som bebis, talade till folket från krubban. Dessa ord av Muhammad har därför knappast någon biblisk grund. Därefter står det att ”you (Jesus) molded from clay the shape of a bird, by My leave, and then you breathed into it, and it became a bird”. Men inte heller detta kommer från Bibeln, utan är hämtat från en utombiblisk skrift från mitten av det andra århundradet v.t. som heter The Infancy Gospel of Thomas.

He (Jesus at five years of age) then made some soft mud and fashioned twelve sparrows from it. It was the Sabbath when he did this … When Joseph came to the place and saw what had happened, he cried out to him, ”Why are you doing what is forbidden on the Sabbath?” But Jesus clapped his hands and cried to the sparrows, ”Be gone!” And the sparrows took flight and went off, chirping. (2:2-4)

Att Jesus, vid fem års ålder, skulle ha gjort tolv sparvar av lera och gett dem liv kan låta gulligt, men är likväl en påhittad berättelse. Ett sådant mirakel kan logiskt sett inte ha skett, eftersom det var först efter Guds smörjelse vid dopet som han fick denna förmåga (Matteus 3:16; jmf Apostlagärningarna 10:38). Jesus var alltså oförmögen att göra något sådant vid fem års ålder. Det innebär att Muhammad tog med en utombiblisk och påhittad berättelse in i Koranen. Så hur gudomligt inspirerad är egentligen denna bok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s