Sura 4

For their saying, ”We have killed the Messiah, Jesus, the son of Mary, the Messenger of Allah.” In fact, they did not kill him, nor did they crucify him, but it appeared to them as if they did. Indeed, those who differ about him are in doubt about it. They have no knowledge of it, except the following of assumptions. Certainly, they did not kill him. Rather, Allah raised him up to Himself. Allah is Mighty and Wise. (4:157-158)

Enligt Koranen blev aldrig Jesus avrättad på korset utan ”Allah raised him up to Himself”. Problemet är att detta påstående motsäger väldigt många texter i framför allt Nya testamentet.

Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas. (Matteus 16:21)

Han bar själv sitt kors på väg ut till den plats som kallas Huvudskalleplatsen, på hebreiska Golgata. Där korsfäste de honom, och tillsammans med honom två andra, en på var sida och Jesus i mitten. (Johannes 19:17-18)

Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna. (1 Korintierbrevet 15:3-4)

Listan på texter som handlar om Jesu död och uppståndelse skulle kunna göras mycket längre, men dessa tre exempel visar tydligt huvudbudskapet i Nya testamentet. Och eftersom inga av dessa texter har ändrats av varken judar eller kristna, är det ofrånkomligt att Koranen har fel. Vidare ger den romerska historikern och politikern Cornelius Tacitus (ca 56-120 v.t.) stöd för den bibliska skildringen av Jesu slutliga livsöde på jorden.

To get rid of the report (the fire in Rome), Nero fastened the guilt and inflicted the most exquisite tortures on a class hated for their abominations, called Christians by the populace. Christus, from whom the name had its origin, suffered the extreme penalty during the reign of Tiberius at the hands of one of our procurators, Pontius Pilatus. (1)

Den välkände textkritikern Bart Ehrman uppger i sin bok Did Jesus Exist? att i princip alla forskare är överens om att Jesus blev korsfäst i Jerusalem för ca 2 000 år sedan.

There are several points on which virtually all scholars of antiquity agree. Jesus was a Jewish man, known to be a preacher and teacher, who was crucified (a Roman form of execution) in Jerusalem during the reign of the Roman emperor Tiberius, when Pontius Pilate was the governor of Judea. (2)

Att Muhammad skulle ha mer rätt än både Bibeln och de flesta forskare genom historien än alltför långsökt. Nej, han valde att skapa sin egen version av vad som hände Jesus för ca 2 000 år sedan, en version som absolut inte stämmer med verkligheten.


(1) Tacitus, Cornelius. The Annals of Imperial Rome. Neeland Media LLC. Kindle Edition, 2009, s. 216.

(2) Ehrman, Bart D. Did Jesus Exist?: The Historical Argument for Jesus of Nazareth. HarperOne. Kindle Edition, s. 12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s