Sura 3b

The angels called out to him (Zechariah), as he stood praying in the sanctuary: ”Allah gives you good news of John; confirming a Word from Allah, and honorable, and moral, and a prophet; one of the upright.” He said, ”My Lord, how will I have a son, when old age has overtaken me, and my wife is barren?” He said, ”Even so, Allah does whatever He wills.” He said, ”My Lord, give me a sign.” He said, ”Your sign is that you shall not speak to the people for three days, except by gestures. And remember your Lord much, and praise in the evening and the morning.” (3:39-41)

Enligt Koranen var det flera änglar som kom till Sakarias med den goda nyheten att han skulle få en son (Johannes döparen). Men enligt Bibeln var det den specifika ängeln Gabriel som mötte honom. Tecknet för Sakarias var att ”you shall not speak to the people for three days”. Men detta stämmer inte med den bibliska redogörelsen där han var stum under nästan ett helt år.

En gång när turen kom till Sakarias avdelning och han fullgjorde sin prästtjänst inför Gud, fick han vid den sedvanliga lottningen uppdraget att gå in i Herrens tempel och tända rökelseoffret. Allt folket stod utanför och bad medan rökelseoffret bars fram. Då visade sig för honom en Herrens ängel, som stod till höger om rökelsealtaret … Ängeln svarade honom: “Jag är Gabriel som står inför Gud, och jag är sänd för att tala till dig och ge dig detta glada budskap. Och se, du skall bli stum och inte kunna tala förrän den dag detta sker, därför att du inte trodde mina ord, som skall gå i uppfyllelse när tiden är inne.” … Någon tid därefter blev hans hustru Elisabet havande … På åttonde dagen kom de för att omskära barnet, och de ville kalla honom Sakarias efter hans far. Men hans mor svarade: “Nej, han skall heta Johannes.” De sade då till henne: “I din släkt finns det ingen som har det namnet.” Och de gav tecken till hans far och frågade vad han ville att barnet skulle heta. Då bad han om en tavla och skrev: “Johannes är hans namn”, och alla förundrade sig. Genast öppnades hans mun och hans tunga löstes, och han började tala och prisa Gud. (Lukas 1:18-20, 24, 59-64)

Elisabet blev havande en tid efter att ängeln Gabriel kom med det glada buskapet till Sakarias. Hon var sedan gravid i cirka nio månader, och därefter gick det ytterligare åtta dagar innan Johannes skulle omskäras. Först då ”öppnades hans mun och hans tunga löstes”. Koranens redogörelse skiljer sig alltså markant från den bibliska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s