Sura 18

Did you know that the People of the Cave and the Inscription were of Our wondrous signs? When the youths took shelter in the cave, they said, ”Our Lord, give us mercy from Yourself, and bless our affair with guidance.” Then We sealed their ears in the cave for a number of years … They stayed in their cave for three hundred years, adding nine. (18:9-25)

I denna sura berättas om några ungdomar som tog skydd i en grotta och blev kvar där i 309 år. Vilket mirakel! Ja, om den är sann. Men till att börja med kommer inte denna berättelse från Bibeln. Det är alltså inte en bekräftelse av någon tidigare biblisk händelse, vilket Koranen gärna vill göra gällande (sura 2:101; 10:37). Så var fick Muhammad denna berättelse från? Den kommer från en kristen legend i mitten av det tredje århundradet v.t. och som handlar om sju kristna ungdomar som flydde undan den romerska förföljelsen under kejsar Decius. De tog sin tillflykt till en grotta utanför Efesus där de somnade. Grottan förseglades av kejsaren och ungdomarna glömdes bort i cirka 300 år. Ägaren av marken (cirka 300 år senare) lät öppna grottan och fann de sju ungdomarna sovande. De vaknade och trodde att de bara hade sovit ett dygn. Som sagt, detta är en kristen legend och ingen sann historisk händelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s