JHWH och Koranen

I den hebreiska bibeln (Gamla testamentet) förekommer Guds namn JHWH (Jahweh) mer än 6 800 gånger.

Jag är HERREN [JHWH], det är mitt namn. (Jesaja 42:8)

Du överger inte dem som söker dig, HERRE [JHWH]. (Psalm 9:11)

HERREN [JHWH] är nära alla som ropar till honom, alla som ropar till honom i sanning. (Psalm 145:18)

Men trots att JHWH är det mäktigaste namnet i universum går detta inte att hitta i Koranen. Istället har det blivit ersatt med namnet Allah. Är inte det högst märkligt? Varför skulle Gud säga ”jag är JHWH, det är mitt namn”, för att sedan på 600-talet v.t., utan förvarning, ändra namn till Allah? Ja, varför skulle Gud om och om igen i Bibeln identifiera sig med JHWH för både judar och kristna, för att sedan göra en helomvändning och byta namn till Allah? Nej, detta är helt och hållet ett påhitta av Muhammad och inte något Gud kom på.

Men, kanske några invänder med, Guds namn JHWH finns inte heller i Nya testamentet. Det är sant! Men det beror på att författarna till den grekiska grundtexten till Nya testamentet följde den judiska traditionen att inte uttala Guds namn. Och därför ersatte man JHWH med det grekiska ordet kyrios (=Herre). Detta är anledningen till att det står ”Herren” i svenska översättningar. Men observera att ”Herren” inte är ett nytt namn med avsikt att ersätta JHWH, utan det är en titel som enbart används för att inte uttala namnet. Detta till skillnad mot Koranen där Muhammad valde att byta ut Guds namn mot namnet Allah. Det är en viktig skillnad!

4 reaktioner till “JHWH och Koranen

 1. Ja, Jesus lärde uttryckligen sina efterföljare all hålla Guds namn heligt t.ex. i mönsterbönen, den s.k. ”Fader vår” : ”Vår Fader i himlarna, låt ditt namn bli helgat…”
  Jesus uppenbarade sin Faders namn när han t.ex. citerade avsnitt från skrifterna (5. Mos.6: 4), han sa: ”Hör, Israel, vår Gud JHWH (Jahweh/Jehowah) är en enda JHWH.” (Markus 12: 29)

  /K.J.W. 🙂

 2. Lite mer tankar om detta:
  I Koranen 17:2 /17:3 Står det: ”Vi gav Moses Boken och vi gjorde den till vägledning till Israels barn”. Just i den boken säger Moses till Gud: ”Anta att jag nu kommer till Israels söner och säger till dem: ´ Era förfäders Gud har sänt mig till er´ och att de säger till mig: ´Vad är hans namn?´ Vad skall jag då säga till dem?” Gud svarade: Detta är vad du skall säga till Israels söner: JHWH (Jehovah/Jahweh) era förfäders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud har sänt mig till er´ Detta är mitt namn till oöverskådlig tid.” (2 Mos. 3: 13, 15) Eftersom det står i Koranen; ”Vi gav Moses boken” så borde Mohammedaner känna till Guds unika namn.
  Istället tror många att JHWH på hebreiska betyder ”Allah” (Gud). Men Allah motsvarar det hebreiska ordet ”Elohim” som är majestätsplural av ´eloah´ (Gud).
  I Koranen 27:40 / 27:41 talas det om ”en man som hade kunskap om boken.” I en bok med kommentarer (Tafsir Jalalayn) säg det om den här versen:” Asaf, Baekias son var en rättfärdig man. Han kände till Guds största namn och närhelst han anropade det, fick han svar.” Detta påminner om en bibelskribent, Asaf som skrev Psalm 83: 18 som lyder: ”Så att man inser att du vars namn är Jehovah/Jahveh, du ensam är den högste över hela jorden.”
  Tyvärr har kristenhetens kyrkosamfund gjort sig skyldiga till samma synd som man har gjort inom Islam, nämligen dolt Guds unika namn och mystifierat det.
  Detta var ytterligare några tankar i detta ämne.
  mvh: K.J.W. 🙂

  1. Du har en bra poäng med orden ”eftersom det står i Koranen; ‘Vi gav Moses boken’ så borde Mohammedaner känna till Guds unika namn”. Vidare står det i Koranen att dess budskap är en bekräftelse på det som står i Bibeln (2:101; 3:3; 10:37), vilket också gör det märkligt att Muhammad valde Allah istället för JHWH.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s