Sura 6b

They attributed to Allah partners although He created them. And they invented for Him sons and daughters, without any knowledge. Glory be to Him. He is exalted, beyond what they describe. Originator of the heavens and the earth-how can He have a son when He never had a companion? He created all things, and He has knowledge of all things. (6:100-101)

Koranen uppger på flera ställen att Allah inte har varken son eller dotter. Men det är uppenbart att Muhammad inte förstod vad son- respektive dotterskap till Gud handlar om i Bibeln. Att vara en Guds son/dotter betyder att man blivit utvald och adopterad av Gud, och som sådan kallad att lyda och representera sin himmelske Fader. Det var därför kung David skrev att ”jag vill förkunna HERRENS beslut, han sade till mig: ‘Du är min Son, jag har fött dig i dag'” (Psalm 2:7). Den dag David kröntes till kung blev han Guds son genom adoption. Det handlar alltså inte om en biologisk födelse, utan om utvaldhet. Och här är Jesus inget undantag, utan även han har blivit utvald av Gud: ”Se, min tjänare som jag stöder, min utvalde som min själ glädjer sig över” (Jesaja 42:1). Enligt Bibeln har Gud många söner och döttrar.

När människorna började föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem, såg Guds söner (fallna änglar) att människornas döttrar var vackra, och de tog till hustrur alla de ville ha. (1 Mosebok 6:1-2)

Du (Mose) ska säga till farao: Så säger HERREN: Israel (hela folket) är min förstfödde son, och jag har sagt till dig: Släpp min son, så att han kan hålla gudstjänst åt mig. Men du vägrade att släppa honom, och därför ska jag döda din förstfödde son. (2 Mosebok 4:22-23)

När din (Davids) tid är slut och du vilar hos dina fäder ska jag efter dig upphöja din avkomling (Messias) som ska utgå ur ditt liv, och jag ska befästa hans kungadöme. Han ska bygga ett hus åt mitt namn, och jag ska befästa hans kungatron för evigt. Jag ska vara hans far och han ska vara min son. (2 Samuelsboken 7:12-14)

Jag har sagt att ni är gudar, att ni alla är den Högstes söner. (Psalm 82:6)

Saliga är de som skapar frid, för de ska kallas Guds söner. (Matteusevangeliet 5:9)

Därför säger Herren: Gå ut från dem och skilj er från dem, och rör inte vid något orent. Då ska jag ta emot er, och jag ska vara er Far och ni ska vara mina söner och döttrar, säger Herren den Allsmäktige. (2 Korintierbrevet 6:17-18)

Ja, Gud har sannerligen många söner och döttrar. Denna sanning förstod dock aldrig Muhammad sig på. Men, som redan nämnts, handlar det inte om en biologisk födelse, utan om utvaldhet och adoption. Därför skrev Paulus att

i kärlek har han (Gud) förutbestämt oss till barnaskap hos honom genom Jesus Kristus, efter sin goda viljas beslut. (Efesierbrevet 1:5)

Det grekiska ordet bakom ”barnaskap” (υἱοθεσία) betyder ”the placing as a son, i.e. adoption”. Var och en som tar emot Jesus som sin Herre och Frälsare (Romarbrevet 10:9-10) blir av nåd adopterade av Gud till att bli hans son/dotter. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s