Matteusevangeliet 3:3

Vid den tiden trädde Johannes Döparen fram och förkunnade i Judeens öken och sade: “Omvänd er! Himmelriket är nära.” Det var om honom (Jesus) det sades genom profeten Jesaja: En röst ropar i öknen: Bana väg för Herren, gör stigarna raka för honom! (Matt 3:1-3)

Matteus citerar här från Jes 40:3 där det står att en röst i öknen skall bereda väg för HERREN (Jahweh).

Bered väg för HERREN (Jahweh), bana en jämn väg i ödemarken för vår Gud.

Johannes döparen blev alltså kallad att bereda väg för Jahweh, vår Gud. Men eftersom Johannes i Matteus beredde väg för Jesus borde det logiskt sett innebära att Jesus är Yahweh. Kan det bli mer tydligt? Eller finns det en djupare och mer trolig förklaring? Personligen ser jag här ett exempel på principen om sändebud. Samma princip används ofta i vår vardag utan att vi tänker på det. Om någon säger sig ha byggt ett hus, är det mest vanliga att personen inte själv har byggt det utan har anlitat snickare (sändebud) att göra jobbet. Sändebudsprincipen används även vid kontakter länder emellan. Ett lands ambassadör fungerar som sitt hemlands sändebud (representant) var han än befinner sig. Man förhandlar med det utsändande landet när man förhandlar med dess sändebud (ambassadör). På detta sätt blev Johannes döparen kallad att bereda väg för Jesus i hans ställning som Guds fullkomliga representant (sändebud) på jorden (se under Sändebudsprincipen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s